Educatie financiara: in scoli sau acasa?


Sunt contabil de cand ma stiu si, o data cu experientele pe care viata mi le-a oferit am realizat ca mi-ar fi placut ca parintii mei sau scoala sa ma invete sa economisesc. Sa existe cumva un curs de educatie financiara sau ceva de genul asta prin care sa invat prin diverse metode, putin cate putin ca, daca stii cum sa iti administrezi banii poti trai o viata cu un stres minim si putine griji.

Asa ca m-am gandit ca ar ajuta sa impartasesc cu voi cateva din lucrurile pe care le-am putea face fiecare dintre noi astfel incat sa ne fie mai bine din punct de vedere financiar. Unele dintre aceste lucruri le-am auzit de la diversi prieteni, despre altele am citit. Cert este ca atunci cand voi avea copii voi incerca pe cat posibil sa le acord o educatie financiara pentru a le fi mai bine in viitor.

  • Celebra pusculita – o prietena de-a mea imi povestea ca fetita ei, ca orice copil mic isi doreste tot timpul multe jucarii, jocuri si tot felul de lucruri pe care le vede in vitrinele magazinelor. Bineinteles ca nu poti sa faci depozit de jucarii in casa si nici nu e indicat sa ii cumperi copilului chiar tot ce isi doreste. Astfel incat, prietena de care va povestesc s-a gandit asa: copilul ii spune care e jucaria pe care si-o doreste cel mai mult si mai mult. Dupa aceea au stabilit ca in fiecare zi, copilul primeste cate un banut ramas ca rest de la supermarket (aici ramane sa hotarati voi valoarea fiecarui banutJ). Astfel incat, de comun acord cu fetita ei, cand ajung sa stranga valoarea jucariei mult dorite, mama si copilul merg impreuna la magazin si ii cumpara jucaria favorita. Mie mi se pare o idee foarte buna pentru ca, pe langa faptul ca iti inveti copilul sa economiseasca, invata in acelasi timp ca nu e usor sa strangi banii necesari pentru a obtine ceea ce iti doresti.
  • Timp in loc de bani – suntem cu totii super ocupati, prinsi intr-un angrenaj continuu, avem tot timpul cate ceva de facut si din ce in ce mai putin timp pentru noi si copiii nostri. Vad asta frecvent in jurul meu. Si eu am avut parinti ocupati, e adevarat ca erau alte vremuri, insa tot   mi-ar fi placut sa petrec uneori si mai mult timp cu ei cand eram copil. De aceea, una din variantele foarte simpatice care mi-a placut foarte mult este ideea de a-ti recompensa copilul cu timp in loc de bani. In contextul educatiei financiare, copilul nu prea intelege valoarea sau diferenta dintre 10 lei si 100 lei. De aceea, cred ca ar fi interesant sa iti motivezi copilul spunandu-i ca pentru o anumita suma stransa in pusculita ii vei oferi mai mult timp (ex: pentru fiecare 10 lei stransi vei desfasura impreuna cu el o activitate preferata – mers la zoo, vazut un film impreuna, etc).
  • Lasa-i sa cheltuie cateodata aiurea – stiu ca pentru unii dintre voi poate suna ciudat, insa omul e construit in asa fel incat sa invete din greseli. Asa cum si adultii cheltuie cateodata inutil sau pe lucruri care ulterior nu aduc valoare adaugata in viata lor, si copiii trebuie lasati sa greseasca, sa cheltuie o parte din suma stransa in pusculita pe o nimica toata. In felul acesta vor invata sa isi gestioneze ‘finantele’ si vor invata ca banii nu cresc in copaci.
  • Actele de caritate – In tara noastra sunt foarte multe cazuri sociale sustinute de diverse ONG-uri. Sa presupunem ca alegeti un astfel de caz, de exemplu ca vreti sa donati 2 euro prin SMS unui spital. Puteti face aceasta activitate impreuna cu copilul dvs., explicandu-i in acelasi timp scopul. Vor invata astfel sa fie atenti la suferinta celor din jur si pot invata in felul acesta sa economiseasca  ‘bani albi pentru zile negre’.

Dincolo de faptul ca aceste idei ii pot invata pe copiii nostri sa aprecieze mai mult valoarea banilor consider ca le vor fi utile si ca viitori antreprenori.

Voi ati primit educatie financiara in familie? Mi-ar placea sa imi povestiti si de alte idei pe care le aveti sau le aplicati in relatia cu copiii vostri.

, , , , , ,

  1. #1 by elena on May 7, 2012 - 6:08 PM

    Multumesc, ma bucur mult.

  2. #2 by aurelian mihailescu on April 28, 2012 - 1:11 PM

    Super tare a-ti reusit in final multa bafta,sanatate si succes in continuare.

(will not be published)


  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn
  • Twitter