Ce pasi trebuie sa urmezi pentru a infiinta o firma in Romania?



Ti-ai dat demisia de la job-ul care nu iti mai aducea satisfactii? Sau vrei pur si simplu sa fii stapanul propriului timp si al propriului business la care visezi de multa vreme? Toate acestea presupun deschiderea unei firme care sa functioneze sub o forma juridica acceptata de legislatia romaneasca.

De aceea ne-am gandit ca ar fi de ajutor sa stii care sunt pasii necesari pentru deschiderea unei firme pe teritoriul Romaniei.

Inainte de a demara orice actiune trebuie sa stii ca, pentru infiintarea unei firme vei parcurge 5 etape:

  1. Planificarea
  2. Realizarea dosarului de infiintare
  3. Depunerea dosarului la Registrul Comertului
  4. Sedinta de judecata
  5. Ridicarea actelor firmei

Etapa 1 – Planificarea

In aceasta etapa e bine sa iti iei putin timp pentru a te gandi la urmatoarele aspecte:

  1. Vei deschide firma singur sau te vei asocia cu cineva? O astfel de decizie este importanta atat din punct de vedere al bunului mers al business-ului pe care il vei dezvolta, cat si din punct de vedere al actelor necesare pentru demararea acestui proces.
  2. Ai deja un sediu (social) pe care il poti pune la dispozitie? Pasii pe care ii vei urma mai departe vor influenta atat timpul pe care il ai la dispozitie, cat si actele pe care le vei atasa la dosar.
  3. Ce fel de forma juridica vei da societatii? Poate fi S.R.L., S.A., P.F.A, etc

Cea mai des intalnita forma de organizare a activitatii comerciale la noi este societatea cu raspundere limitata (SRL), la care capitalul social minim este de 200 lei.

  1. Cum se va numi firma ta? Te-ai gandit deja la un nume? Ei bine, pentru eficientizarea timpului trebuie sa ai pregatite cel putin 3 denumiri de firme (in ordinea preferintelor) cu care tu sau consultantul care te va ajuta va veti prezenta la Registrul Comertului.
  2. Ce obiect de activitate va avea firma ta? Aici va trebui sa alegi obiectul de activitate al firmei potrivit clasificarii Codului CAEN (il poti gasi aici actualizat http://www.codcaen.sinard.net/cod-caen,4.html ). Chiar daca vei apela la un consultant sau o firma care sa te ajute in acest demers tu esti singura persoana care poate sa decida asupra activitatilor principale si secundare pe care firma ta le va presta. Noi iti recomandam sa te hotarasti asupra principalului domeniu de activitate pe care il vei avea in cadrul firmei, iar la obiectele secundare sa mentionezi activitatile care se vor inrudi cat mai mult cu obiectul principal de activitate.
  3. Ce capital social vrei sa aduci in firma? Cum spuneam si mai sus, limita minima pentru un SRL este de 200 lei. Tot in aceasta faza trebuie sa te gandesti cu ce banca vei dori sa lucrezi. Si pentru banca vei mai avea nevoie de un mic dosar.
  4. Orice societate are nevoie de un Administrator. Cine va fi Administrator la firma ta? Poti fi chiar tu sau alta persoana de incredere pe care o poti desemna.
  5. Ce fel de impozit vei plati? Aceasta decizie o vei lua cel mai probabil in functie de acele calcule pe care ti le-ai facut cand te-ai decis sa iti deschizi firma. Astfel se stabileste tipul de societate pentru a fixa baza de impozitare: intreprindere mica – microintreprindere (3% impozit) sau intreprindere mare – macrointreprindere (16% impozit).
  6. Firma ta va fi platitoare de TVA sau nu? Din nou, acest lucru il decizi in functie de calculele, estimarile si previziunile pe care le-ai facut cand ai inceput demersurile pentru deschiderea firmei.

Etapa 2 – Realizarea dosarului de infiintare – acte necesare 

2.1. In aceasta etapa trebuie sa strangi urmatoarele acte:

  • Act de identitate viitor asociat/viitori asociati (original & 2 copii)
  • Act de identitate viitor administrator/administratori (original & 2 copii)
  • Act de proprietate (copie) si act de identitate (copie) al celui care pune la dispozitie imobilul/spatiul in vederea stabilirii sediului social al firmei. Daca vei avea si un punct de lucru diferit de sediul social va fi nevoie si de actul de proprietate al acestui spatiu.

2.2. Dupa ce ai aceste acte se fac urmatorii pasi :

  • Rezervarea denumirii societatii la Registrul Comertului
  • Redactarea actului constitutiv
  • Declaratii ale asociatilor privind faptul ca nu au antecedente penale si ca indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a fi asociati si administratori
  • Acordul asociatiei de proprietari/locatari pentru ca firma sa aiba sediul social/punct de lucru in spatial respectiv
  • Incheierea contractului de comodat sau de inchiriere, indiferent daca spatiul unde se desfasoara activitatea este proprietate sau nu
  • Cazierele fiscale ale viitorilor asociati – se elibereaza de catre Directia Generala a Finantelor publice (dureaza 5 zile lucratoare cu taxa de urgenta)
  • Deschiderea contului bancar si depunerea capitalului social (de catre un administrator, asociati sau un imputernicit al acestora)
  • Depunere specimen semnatura la Registrul Comertului sau in fata notarului public

2.3. Dupa finalizarea acestor acte se completeaza documentele necesare pentru depunerea dosarului la Registrul Comertului, dupa cum urmeaza:

  • Cerere inregistrare firma
  • Declaratie pe propria raspundere pentru desfasurarea unei activitati sau fara activitate: (formular tipizat- model 1 sau 2).

Etapa 3 – Depunerea dosarului la Registrul Comertului

Dupa finalizarea intregii documentatii se depune dosarul la Biroul Unic din cadrul Oficiului Registrului Comertului.

In termen de aproximativ 4 de zile vor iesi actele de infiintare ale societatii, respectiv:

  • incheierea judecatoreasca de autorizare a functionarii societatii
  • certificatul de inregistrare
  • certificatul sau certificatele constatatoare care tin loc de autorizatii (in cazul in care nu se desfasoara o activitate care sa aiba un impact semnificativ asupra mediului)

Incepand din acest moment firma poate functiona legal. Costurile aproximative pentru constituirea unei firme sunt urmatoarele:

  • taxa cazier fiscal 20 lei (cu urgenta)
  • rezervare nume firma 44 lei
  • taxa la Registrul Comertului, taxa de publicare in monitorul oficial, taxa de timbru judiciar, timbrul judiciar in valoare de 0,30 lei (de fapt doua timbre judiciare in valoare de 0,15 lei) reprezinta toate taxele care se platesc la Registrul Comertului si insumeaza aproximativ 300 lei
  • taxa notariala pentru autentificare act constitutiv, specimen de semnatura, declaratii pe propria raspundere ale viitorilor asociati privind faptul ca nu au antecedente penale si ca indeplinesc conditiile legale prevazute de lege pentru a detine calitatea de asociati si administratori insumeaza aproximativ 400 lei (in functie de notar)
  • capitalul social (in functie de optiunea asociatilor)

Etapa 4 – Sedinta de judecata

In aceasta etapa se discuta dosarul dvs. la Registrul Comertului. Fie ca mergeti dvs. sau un consultant specializat e bine sa aveti in vedere cateva ore libere. Este posibil ca judecatorul de la Registrul Comertului sa mai aiba nevoie de cateva clarificari sau, in functie de caz sa fie nevoie sa mai rezolvati cateva lucruri inainte de a se pronunta raspunsul. In cazul in care dosarul dvs. este amanat trebuie sa va asteptati la inca 4-5 saptamani pentru rezolvare.

Etapa 5 – Ridicarea actelor firmei

Teoretic, ridicarea actelor dureaza undeva intre 4-5 zile daca totul merge ca la carte. Din acel moment trebuie sa luati deja legatura cu un contabil sau o firma de contabilitate pentru a instiinta si celelalte organe fiscale asupra firmei dvs. si desigur celelalte detalii financiare de care veti fi responsabil de-a lungul functionarii firmei.

Firma noastra colaboreaza cu un cabinet de avocatura care va poate oferi consultanta privind infiintarea firmei dvs. In cazul in care nu aveti timp sa va ocupati personal de aceste demersuri va putem ajuta si cu intocmirea si depunerea dosarului pentru infiintarea firmei dvs. Totodata, dupa ridicarea actelor firmei va oferim consultanta fiscala de care aveti nevoie pentru bunul mersul al firmei, precum si servicii de contabilitate personalizate pentru obiectul dvs. de activitate.

, , , , , , , , , , , , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)


  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn
  • Twitter